Skype: bertokgyula

 

E-mail: info@bertokgyula.com

 

Y-tunnus: 2519798-9

A nap mindig süt, akkor is, ha felhők takarják el a szemünk elől.
Szexuális zavarok pszichés háttérrel

 

A szex olyan, mint a foci, vagy az autószerelés: mindenki ért hozzá, és jobban tudja. Legalábbis a külvilág felé. De mi van a zárt ajtók mögött?

Hát ott már egy kicsit differenciáltabb a kép, mondhatni bonyolultabb is. A férfiak, nemi orientációtól függetlenül, két fontos kérdéssel találkoznak: az egyik a méret, a másik a keménység és működőképesség. Előbbiről van a honlapon egy régebbi írásom, most a második a soros.

A nőknek is megvannak a saját problémaforrásaik, a külsőtől, pl. mellek mérete, alakja, eltekintve is: nemi vágy erőssége, foka, nemi öröm képessége, orgazmus készség mind-mind olyan terület, ahol gondok tudnak jelentkezni.

Első és legfontosabb tapasztalat: nem csak 40 éves kor fölött vannak ezen a téren problémák, a kamaszkortól kezdődően megjelennek, gyakorlatilag időnként még a nemi élet megkezdése előtt, akarom mondani a partnerrel folytatott nemi élet megkezdése előtt.

Mindenképpen érdemes orvoshoz fordulni első körben, mert lehet, hogy szervi, biológiai okok húzódnak a háttérben. Ez lehet akár nem megfelelő táplálkozás, pl. vashiány, de akár anatómiai okok is. Ezek vizsgálata, kizárása orvosi szaktudást igényel.

Pszichológiai okok vannak számosabban, amik vizsgálata már pszichológiai szakismereteket igényel, és ennek alapján megtervezett és lefolytatott pszichoterápiát.

 

A BNO (Betegségek Nemzetközi Osztályozása) X. kiadásában a szexuális diszfunkciók felosztását itt olvashatja 

 

Tovább....