Skype: bertokgyula

 

E-mail: info@bertokgyula.com

 

Y-tunnus: 2519798-9

A nap mindig süt, akkor is, ha felhők takarják el a szemünk elől.

 A fóbiák a legváltozatosabb formában tudnak betörni az életbe. Ebben a témakörben írt ismertető írások, illetve terápiák története olvasható ezen a linken.

A fóbia gyakorlatilag olyan elemi erejű félelmet jelent valamitől, amit nem tud legyőzni a legjobb szándéka mellett sem a tőle szenvedő ember. Lassacskán egész rendszert dolgoz ki arra, hogy elkerülje a félelmet kiváltó helyzeteket, dolgokat. A félelmek tárgya gyakorlatilag bármi lehet: egyes állatok, tárgyak, helyzetek. A pók-, kígyófóbiáról egyes kutatások megkérdőjelezik fóbia voltukat, és állítják, hogy az ember génjeiben hozott ősi félelmek ezek. Azonban a többségről ilyen gondolatok nem merültek fel a kutatásokban. A nyílt tér, magasság, mélység, a szociális helyzetek (nem csak a fontosabbak, mint pl. nyilvános szereplés, hanem a leghétköznapibbak is, mint pl. elmenni boltba) ugyanúgy lehetnek fóbia tárgyai mint állatok, tárgyak.

A fóbia betegség. Kezelni szükséges. A fóbiás ember maga is tudja, nem kell elmagyarázni neki, hogy félelme alaptalan. Többek között ez is zavarja, hogy tudja, fölösleges, indokolatlan a félelme, de bármennyire is szeretné, nem képes úrrá lenni rajta.

A BNO-X (Betegségek Nemzetközi Osztályozása, 10. kiadás) az alábbi fóbiákat tartja számon (itt olvasható)